Τι είναι η σπατάλη φαγητού;

Τι είναι η σπατάλη φαγητού;

Η σπατάλη τροφίμων είναι υπόθεση όλων

Γνωρίζετε ότι κάθε χρόνο στον κόσμο τουλάχιστον το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται για κατανάλωση σπαταλάται; Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνους τροφίμων: δηλαδή περίπου το ένα τρίτο της συνολικής παραγωγής καταλήγει στα σκουπίδια.

Στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική η εικόνα είναι ιδιαίτερα δυσάρεστη, με πάνω από τη μισή παραγωγή τροφίμων τελικά να πετιέται.Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι οι αγοραστικές και διατροφικές συνήθειες που έχουμε υιοθετήσει μας οδηγούνστο να πετάμε ίσες ποσότητες με αυτές που καταναλώνουμε.

Όσον αφορά τις εγχώριες συνήθειες, τα δεδομένα δείχνουν ότι κάθε νοικοκυριό στην Ελλάδα σπαταλά 98,9 κιλά τροφίμων ανά άτομο κάθε χρόνο.

Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει.

Η σπατάλη τροφίμων δεν είναι μόνο ηθικό και οικονομικό ζήτημα, αλλά έχει σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις με τη ανεξέλεγκτη σπατάλη των περιορισμένων φυσικών πόρων.

Περίπου 88 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων σπαταλούνται ετησίως στην ΕΕ, ενώ το σχετικό κόστος εκτιμάται σε 143 δισεκατομμύρια ευρώ. Το κόστος αυτό επιβαρύνει αθροιστικά καταναλωτές, κέντρα πώλησης, παραγωγούς και αναμένεται να αυξηθεί σε περίπου 126 εκατομμύρια τόνους μέχρι το 2020 εάν δεν ληφθούν μέτρα.

Στην e-fresh.gr πιστεύουμε πως όλοι οι παράγοντες της τροφικής αλυσίδας θα πρέπει να διαδραματίσουν ρόλο στην πρόληψη και τη μείωση των απορριμμάτων τροφίμων: όλοι όσοι παράγουν και μεταποιούν τρόφιμα όπως οι αγρότες, οι παρασκευαστές τροφίμων ή οιμεταποιητές, όλοι όσοι διαθέτουν τρόφιμα για κατανάλωση αλλά και ο τελικός καταναλωτής.

0 Σχόλια